BI data analysis in retail

 

Delta Light is een internationale trendsetter in architecturale designverlichting. Een Belgische retailspeler die nood had aan specifieke BI data analysis. 

Het bedrijf besloot om met Kohera samen te werken om hun dure en complexe business intelligence in te wisselen voor een Microsoft SQL server. In dit datawarehouse worden alle bedrijfsgegevens verzameld. Vanaf nu maken de sales afdeling gebruik van de SQL server, maar ook afdelingen zoals: aankoop, personeel, informatica, magazijn, marketing, productie en R&D. Een complete transformatie dus en zo ging dat in z'n werk:

“Men kan niet meer zonder BI. Ook onze vestigingen in Canada, Denemarken en Nederland kunnen nu hun verkoopcijfers tot in het kleinste detail analyseren. De cijfers komen uit hun eigen ERP-toepassing, maar de analyse en rapportering gebeurt met onze centrale toepassing in België”,

- Jan Blomme, IT Manager bij Delta Light.

 

Verder gaan dan Excel zonder excel te kennen

Kohera is een innovatief bedrijf. Dat verkondigen we niet zomaar, we testen de nieuwste technologieën uit in functie van de vraag van onze klanten. Bij Delta Light  voldeed hun Excel versie niet aan hun eiden en daarom stelden we Excel 2010 en PowerPivot voor om te testen in een concrete werkomgeving.

Data opzoeken in het bedrijf verbeterde hierdoor op alle vlakken. In plaats van omslachtig te zoeken in een systeem dat veel te traag werkt,  zoekt de gebruiker nu in Excel 2010 via een zoekterm in de productlijst van meer dan 56.000 artikels.

Data verdwijnt ook niet meer zomaar. Bij de input van budgetteringsgegevens vullen de budgetbeheerders nu via de ‘write back’-functie elk de waarden voor hun eigen departement in. Die worden dan teruggekoppeld naar een centrale template. Fouten zijn op deze manier niet meer nefast voor het hele rapport.

"Slicers zijn een must voor data-analisten, die nu met enkele muisklikken verschillende scenario’s kunnen vergelijken. Voor verkopen uit verschillende periodes, regio’s of productreeksen zijn slechts enkele klikken nodig en de datavisualisatie past zich onmiddellijk aan. Zo vraag je snel alle mogelijke informatie op, zonder dat je zelfs iets van Excel hoeft te kennen.” 

- Jan Blomme

delta light

De voordelen van deze BI tools op een rijtje

De SQL server heeft nog meer voordelen. Business analist Jan De Wilde, verantwoordelijk voor forecasting, trend- en cijferanalyse en rapportering, heeft snel correct cijfermateriaal nodig. Het verwerken en analyseren van naakte cijfers die ook nog eens makkelijk te lezen zijn en in een datavisualisatie worden weergegeven die de essentie weergeven. Dat is nu mogelijk met de Microsoft SQL Server 2008 en de nieuwe Microsoft Office Excel 2010 en PowerPivot.

Nog voordelen van deze BI tools?

  • Dankzij sparklines (eenvoudig grafiekje naast de cijfertabel)  zie je hoe het met de verkoop van een bepaald product staat.
  • Met custom sets kan je specifiek filteren op een bepaalde set artikels die je geregeld wilt analyseren en hoef je dus voor deze set niet telkens filters aan te vinken (om bv. zowel de voorraad als de levertermijn, de verkoop of de prijs te weten).
  • Meetwaarden worden nu standaard op verschillende manieren getoond: in absolute waarden en in percentages. Zo zijn ze snel te vergelijken met de resultaten van een vorige periode.
  • Je kan zelf berekeningen toevoegen en informatie uit het datawarehouse combineren met andere gegegevensbronnen. Dit is handig voor business analisten om makkelijk cijfers te vergelijken met de evolutie in de markt.

 

“De slicers zijn een must voor data-analisten, die nu met enkele muisklikken verschillende scenario’s kunnen vergelijken. Nu heb je veel sneller de gewenste resultaten en uiteraard veranderen de grafieken mee. ”  

- Jan Blomme

Zo’n rapport maken met enkele interessante slicers duurt niet langer dan vijf minuten, omdat we dit kon gebouwd worden op basis van bestaande rapporten. De slicers-functie is nieuw, maar de rapporten en draaitabellen hadden we al. Een koppeling is snel gedefinieerd.

Datavisualisatie met interactieve dashboards

Datavisualisatie kreeg een nieuwe dimensie dankzij de nieuwe business intelligence aanpak. Interactieve dashboards bouwen gaat nu sneller: cijfers kunnen worden weergegeven op meerdere manieren.

Delta light kiest nu uit:

  • een taartdiagram
  • een grafiek met balken of lijnen
  • een grafiek met meters
  • een indicatoroverzicht of zelfs
  • een resultaatgestuurde landkaart

In de praktijk werkt dit zo:

Groen gekleurde landen behaalden de vooropgestelde budgetten, de rode scoorden minder goed dan voorzien. En uit de grootte van een bol binnen die landen leid je af hoe sterk het verschil is met wat vooropgesteld was. Op dezelfde manier kan je vlot zien welke productreeksen het in welke landen al of niet goed doen.


“Met Report Builder 3.0 kunnen gebruikers met enige affiniteit voor IT voortaan zelf nieuwe rapporten en dashboards ontwikkelen die volledig beantwoorden aan wat ze nodig hebben. Het volstaat dat wij een aantal report parts zoals grafieken, tabellen of datasets voorbereiden, zodat de eindgebruiker met die bouwstenen snel zijn eigen rapporten kan samenstellen. Wij zijn alvast overtuigd van het gemak van Excel 2010 en PowerPivot”

- Jan Blomme.